Sandström – Svensktillverkade Badtunnor » Våra badtunnor

Om våra badtunnor

Det är inte ovanligt att det dyker upp frågor när man ska köpa badtunna. Trä eller plast, med eller utan panel, typ av kamin, lock, isolering, reningsverk? Och så vidare. Här är en liten guide reder ut saker och ting. Har du ytterligare frågor är du givetvis välkommen att kontakta oss.


Två typer, tre storlekar

Vi har två grundläggande typer av badtunnor. Dels badtunna ”Altan” som består av en glasfibertunna, kamin, kaminskydd, rökrör och bottenventil. Dels badtunna ”Trädgård” som är helt färdig med träpanel runt om och klar att användas. Bägge typerna finns i tre olika storlekar; 1,7 m, 2,0 m och 2,3 m. Alla typer och storlekar finns i premiumutförande, vilket innebär att de är isolerade och förberedda för reningsverk.

Badtunna Altan

Är avsedd för dig som vill göra en del själv. Till exempel sänka ner i altan, gräva ner i trädgården (helt eller delvis) eller bygga in den i något material som sten, trä eller något annat. Tunnan i sig är klar att användas, det enda som behövs innan användning är stöd under sittbänkarna (se installationstips). Vi rekommenderar att man byter badvatten relativt ofta vilket kräver god vattentillgång.

Badtunna Trädgård

Är en helt färdig badtunna – inklusive kamin, kaminskydd, rökrör och bottenventil – med träpanel runt om och klar att användas. Det enda som behövs är ett jämnt underlag att placera tunnan på, till exempel sand eller grus eller en regelbotten av något slag. Även här krävs god tillgång på vatten då vattnet bör bytas efter några bad.

Premiumutförande

Innebär att tunnan är isolerad med polyuretanskum och förberedd med anslutningar till reningsverk. Anslutningarna pluggas enkelt igen med medföljande pluggar vid behov. Dessutom ingår alltid ett isolerat plastlock. Vi tillhandahåller även ett effektivt sandfilterreningsverk. Premiumtunnan riktar sig i huvudsak till dig som vill att badet ska stå klart att användas hela tiden utan att behöva planera tiden det tar att fylla och elda tunnan varm.


Hur många personer ryms i de olika storlekarna?

Det beror på till exempel storleken på personerna, om det är vuxna eller barn och på hur nära varandra man vill sitta. Enligt våra erfarenheter är den minsta tunnan (1,7 m) lämplig för 2-5 personer, mellantunnan (2,0 m) 3-7 personer och största tunnan (2,3 m) 5-10 personer.


Om kaminen och kaminskyddet

Vår kamin är tillverkad av 2 mm rostfritt stål och konstruerad för att ha hög effekt, vara lätt att sota ur och inte kunna frysa sönder vid minusgrader. Den monteras fast i tunnans sida vilket gör det lätt att städa under kaminen. Draget justeras enkelt genom att påfyllningsluckan lämnas i önskat läge. Kaminen har två genomströmningsrör för att öka effekten. Rökröret är rostfritt glanspolerat och delat i 1 meters-bitar, två stycken ingår som standard. Rökröret tas lätt bort från kaminen om så önskas då tunnan inte används, till exempel om man ska täcka tunnan med ett lock. Kaminskyddet är anpassat så det ryms under locket. Det sitter monterat i kaminen och även det är designat för att vara lätt att hålla rent runt.


Om bottenventilen

Våra badtunnor är konstruerade med ett fall mot en punkt i tunnans botten där bottenventilen placeras. Det gör att tunnan töms helt när ventilen öppnas. Eftersom ventilens utlopp är stort och enkelt håller efter en vattenstråle från en slang följer även det sista skräpet med ut.


Om panelen

Den panel vi använder är 22×95 tryckimpregnerat brunfärgat trallvirke. Panelen är skruvad med rostfri syrafast (A4) skruv mot en granplywood-bottenplatta som är laminerad med glasfiber på undersidan för att stå emot väta.


Om isolering och reningsverk

Våra premiumtunnor isoleras med 20 mm polyuretanskum, ett mycket värmeisolerande material som gjuts in i laminatet. Dessutom standardutrustas alla isolerade premiumtunnor med ett isolerat plastlock och två stycken anslutningar (in och utlopp) till reningsverket. Till anslutningarna finns var sin vinterplugg som används om man inte har reningsverket anslutet eller valt att köpa reningsverket vid senare tillfälle. Vi på Sandströmbad anser att reningsverk och isolering hör ihop, då syftet med isolering är att kunna bevara värmen längre och syftet med reningsverket är att kunna ha samma vatten längre.

Reningsverk kan du köpa direkt av oss och komplettera med kemikalier som vi tillhandahåller. Vårt reningsverk är dessutom förberett för att extrautrustas med antingen UV-ljus (bakteriedödande), doppvärmare (2 kw) eller bägge två i kombination. UV-ljuset minskar kemikalieförbrukningen radikalt. Doppvärmaren möjliggör varmhållning om man inte har möjlighet att elda, till exempel om man vill att tunnan ska vara varm när man kommer hem från jobbet.

För att undvika frostskador på reningsverket under vintern finns två sätt. Ett är att enbart använda badtunnans reningsverk det varma halvåret och när vintern närmar sig koppla ur det, sätta i vinterpluggarna och förvara reningsverket inomhus.

Det andra vintersäkra sättet är att ha reningsverket i ett varmt (men ventilerat) utrymme, till exempel i källare eller garage. Slangarna kan grävas ner eller isoleras. Ett tips är att sätta en vanlig hushållstimer till pumpen så att man slipper köra det dygnet runt. En tumregel är att det räcker med att cirkulera allt vatten genom filtret två gånger/dygn. Således räcker det att köra reningsverket ca en timme/dygn.


Om kemikalier till reningsverket

Vi på Sandströms tillhandahåller ett klorfritt alternativ, Kombitabs aktivt syre. Det är ett enkelt alternativ som består av 5 moment:
• Steg 1: Här ska PH-värdet på vattnet justeras till 7-7.4 med hjälp av PH-höjande eller PH-sänkande medel
• Steg 2A, 2B och 3: En enda kombitablett, som fas 2A: snabb desinfektion med aktivt syre, 2B som förstärker och förlänger fas 2A samt förebygger algbildning i poolvattnet och fas 3 motverkar utfällning av mineraler och kalk i poolvattnet
• Steg 4 är flockningsmedel som man använder om man har väldigt mineralrikt eller humusfärgat vatten
• Steg 5 är helt enkelt filtrering med reningsverk


Om lock till våra tunnor

Vi tillhandahåller plastlock i samma glasfibermaterial som tunnorna tillverkas i. Fördelarna är flera: Du får ett effektivt skydd mot allt slags skräp som löv, barr och damm samt regn och snö. Säkerhetsrisker minimeras, till exempel mot att barn eller husdjur ramlar ner i tunnan. Ytterligare ett skäl är att bevara värmen längre i tunnan (gäller framförallt våra premiumtunnor). Då bör man dock ha isolering i locket. Dessa klarar av en viss snöbelastning, men ska man lämna locket på över vintern utan tillsyn rekommenderar vi att sätta en stötta i mitten av tunnan under locket. För övrigt ska locket inte sitta på under tiden man eldar eller så länge det finns kvar glöd i kaminen.

 
wenlink.comվر,
wenlink.comվѾرգڳ wenlink.comһڼ
the domain for salewenlink.com